کد خبر: ۳۰۹۸۳۴
تاریخ انتشار : ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۰۳

 پوتین کوتاه نیامد، ترامپ عصبانی شد؛ مذاکرات اوکراین به بن‌بست خورد


 
 سرویس خارجی-
به دنبال اصرار پوتین بر مواضع خود در تصاحب 4 منطقه از اوکراین، بلومبرگ در گزارشی از به بن‌بست رسیدن مذاکرات آتش‌بس بین دو طرف خبر داد.
مذاکرات آتش‌بس اوکراین ظاهراً با اصرار پوتین بر مواضع خود به بن‌بست خورده است. آن‌طور که خبرگزاری بلومبرگ نوشته است، موضوع به 4 منطقه‌ای برمی‌گردد که ارتش روسیه طی سه سال گذشته همه یا بخشی از آن را  تصرف کرده است. به نوشته بلومبرگ ولادیمیر پوتین خواستار آن است که روسیه به عنوان بخشی از هرگونه توافق صلح، کنترل کامل بر تمام قلمرو مناطق دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوروژیا را حفظ کند. بر اساس گزارش بلومبرگ، این شرط که از سوی روسیه به‌ عنوان پیش‌نیاز هر توافق صلحی مطرح شده، تلاش‌های دیپلماتیک دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا برای برقراری آتش‌بس در اوکراین را با چالش جدی مواجه کرده و مذاکرات را به بن‌بست کشانده است. به گزارش ایرنا به نقل از بلومبرگ، «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، تلاش کرد پوتین را متقاعد کند که به یک آتش‌بس براساس خطوط جبهه فعلی تن دهد اما به گفته منابع نزدیک به تیم مذاکره‌کننده، رئیس‌جمهور روسیه بر موضع خود مبنی بر الحاق کامل چهار منطقه مدنظرش از خاک اوکراین به روسیه اصرار کرده است. در گزارش بلومبرگ به نقل از یکی از منابع آگاه در کرملین که خواست نامش فاش نشود، آمده است: در حال حاضر مذاکرات صلح اوکراین به نقطه بن‌بست رسیده و تنها راه پیشرفت آن، برقراری تماس مستقیم بین پوتین و ترامپ است.
به بن‌بست رسیدن مذاکرات در حالی است که ترامپ پیش از این با بیان اینکه به عقیده وی پوتین خواهان دستیابی به یک توافق است، گفته بود به‌زودی نتیجه تلاش‌های خود برای دستیابی به صلح را خواهیم دید اما دستیابی به یک توافق، نیازمند موافقت هر دوطرف درگیر در جنگ است و موافقت یک‌طرف کافی نیست. ترامپ پیش‌تر نیز در سخنرانی‌های انتخاباتی خود بارها وعده داده بود که جنگ اوکراین را ظرف مدت ۲۴ساعت پایان خواهد داد. در حالی که از زمان پیروزی وی در انتخابات ریاست‌جمهوری و ورودش به کاخ‌سفید تاکنون این جدول زمانی بازنگری شده و تغییر کرده است.
عصبانیت آمریکا
همزمان با گزارش‌ها درباره به بن‌بست رسیدن مذاکرات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز هشدار داد آمریکا از مذاکرات صلح کناره‌گیری خواهد کرد. طبق گزارش خبرگزاری آناتولی، «تمی بروس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا شامگاه سه‌شنبه طی یک جلسه توجیهی به نقل از وزیر خارجه آمریکا صراحتاً اعلام کرد: «زمان آن فرا رسیده تا شاهد پیشنهادات ملموس از سوی روسیه و اوکراین درخصوص پایان این درگیری باشیم و اگر پیشرفتی در مذاکرات حاصل نشود، آمریکا از نقش میانجی خود کناره‌گیری خواهد کرد.» جی‌دی ونس معاون رئیس‌جمهور آمریکا نیز در سفر خود به هند، در هشدار مشابهی گفت: آمریکا پیشنهادی مشخص برای حل بحران اوکراین ارائه کرده است و اگر روسیه و اوکراین با طرح پیشنهادی موافقت نکنند، واشنگتن دیگر در روند مذاکرات شرکت نخواهد کرد. به گفته وی، اکنون هر دوطرف باید اسلحه‌های خود را زمین بگذارند، عملیات نظامی را متوقف کنند و واقعاً شروع به ساختن روسیه و اوکراین بهتر کنند. معاون ترامپ با بیان اینکه روسیه و اوکراین باید برخی مبادلات سرزمینی را بپذیرند، خاطرنشان کرد که به‌طور کلی به مذاکرات برای حل مناقشه خوش‌بین است.
سخنگوی کرملین در واکنش به اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه اگر پیشنهادهای ما پذیرفته نشود از مذاکرات درباره اوکراین خارج می‌شویم، گفت: مسکو این سخنان را اولتیماتوم نمی‌داند. به گزارش ایرنا از تاس، دیمیتری پسکوف، چهارشنبه سوم اردیبهشت ۱۴۰۴ در پاسخ به پرسشی در این‌باره گفت: آمریکا به تلاش‌های میانجی‌گری خود در مورد اوکراین ادامه می‌دهد و البته ما از این تلاش‌ها استقبال می‌کنیم. وی با بیان اینکه تماس‌ها بین مسکو و واشنگتن ادامه دارد، یادآور شد: موضوع حل‌وفصل (مناقشه اوکراین) پیچیده است و نکات ظریف زیادی وجود دارد که مستلزم گفت‌وگو و نزدیک شدن مواضع به یکدیگر است؛ چنین کاری بین مسکو و واشنگتن ادامه دارد. سخنگوی کرملین در پاسخ به پرسش دیگری درباره لغو نشست لندن درباره حل‌وفصل مناقشه اوکراین نیز گفت: نمایندگان آمریکا‌، اروپا و اوکراین نتوانستند در لندن برای بحث در مورد مسئله اوکراین ملاقات کنند، زیرا نتوانستند در مورد برخی مسائل به اجماع برسند.
اروپای بازنده!
یکی از مواردی که درباره آتش‌بس مطرح شده این است که قرار است در صورت پذیرش دوطرف، اروپا نیروی نظامی به اوکراین ارسال کند اما روسیه به‌شدت با این مسئله مخالفت کرده است. روزنامه تایمز هم در مطلبی با اشاره به تلاش کشورهای اروپایی برای اعزام نیرو به اوکراین در صورت برقراری آتش‌بس، این تصمیم را دشوار ارزیابی کرده و نوشته است: «اروپا هیچ شانسی برای اعزام حتی ۲۵هزار سرباز هم ندارد.»
به گزارش ایرنا از این روزنامه پرشمارگان انگلیسی، برخی منابع آگاه فاش کرده‌اند که اروپا برای بسیج ۲۵هزار سرباز با هدف ایجاد بازدارندگی در اوکراین با مشکل مواجه خواهد شد، زیرا ارتش‌های اروپایی خود با کمبود نیرو و بودجه رو‌به‌رو هستند. این روزنامه به گفت‌وگوهای بین وزیران دفاع و رؤسای نظامی اروپا دسترسی پیدا کرده است. براساس گزارش این روزنامه، دریاسالار سر تونی راداکین رئیس ستاد دفاع بریتانیا از همتایان اروپایی خود پرسیده است در صورت توافق صلح آیا قادرند در مجموع یک نیروی ۶۴هزار نفری برای اعزام به اوکراین تشکیل دهند. مطابق با گزارش‌ها، این مقام ارتش بریتانیا اعلام کرده است که کشورش ۱۰هزار پرسنل اعزام خواهد کرد. اما در نشست‌های بعدی، وزیران دفاع سراسر اروپا گفتند که «هیچ شانسی» برای رسیدن به این تعداد وجود ندارد و حتی اعزام ۲۵هزار نفر در کل نیز دشوار خواهد بود. روزنامه تایمز همچنین هفته گذشته فاش کرد که بریتانیا و فرانسه از بیم خطرات احتمالی، به احتمال زیاد به جای یک نیروی زمینی چندملیتی برای محافظت از شهرهای مهم و زیرساخت‌های حیاتی اوکراین، نیروهای آموزشی خود را به غرب این کشور در حال جنگ می‌فرستند.